A trecut vremea sa consideram baia drept o cutie dreptunghiulara ce are in interiorul ei obiecte sanitare, o cada sau un dus, toate aliniate pe cate un perete. Conceptele holistice din ziua de azi de baie ofera idei de design interior pentru structurarea spatiului. Sectorul de sanitarizare al baii o imparte pe aceasta in zone diferite de igiena, styling sau regenerare.

Baile nu au fost atat de mari, cu obiecte sanitare de calitate si  confortabile precum sunt in ziua de astazi, iar asteptarile in ceea ce priveste design-ul bailor nu s-au ridicat nicicand la inaltimea celor actuale. Sectorul bailorobiecte sanitare raspunde acestor asteptari cu colectii ample care iau in considerare diverse situatii de instalare pentru a satisface o gama variata de preferinte pentru finisaje si decoruri. Accesoriile si interioarele atmosferice devin din ce in ce mai importante. Designerii contemporani pot alege dintr-o mare varietate de obiecte sanitare si linii de productie distincte, de la cazi de dus cu acces la nivel, si gresie-tapet pana la lavoare cu forme cat mai deosebite. Dar unde duc toate aceste lucruri si unde este potentialul de dezvoltare al design-ului bailor si a produselor sanitare?

Viitorul bailor consta in utilizarea inteligenta a spatiului. In acelasi timp, nu se mai pune problema unor categorii stilistice precum “Country“, “Urban Style”  sau “Retro Chic”, ci a proiectarii unor concepte diferite de aspect. Intrebarea cruciala pe care constructorii de case si designerii de interior trebuie sa si-o adreseze nu mai este cum sa doteze camera cu obiecte sanitare, ci cum sa interpreteze spatiul si cum sa pozitioneze fiecare articol pentru o maximizare a functiei sale. Designerii de interior nu vor fi singurii care vor adopta aceste noi abordari, ci si cei din industrie deoarece provocarea nu va consta in crearea de articole clasice pentru baie ci in dezvoltarea spatiilor – spatii carora le sunt alocate o intrebuintare foarte bine definita si o unilitate conceputa individual. Un lavoar, precum si vasul WC sau bideul, se vor incadra in conceptul de „spatiu in spatiu” – ca piese individuale intr-un ansamblu de multiple elemente de mobilier sau ca o succesiune de etape corespunzatoare fiecarui moment din rutina de zi cu zi si a timpului de relaxare. Ce se obisnuia a fi considerata o baie – de exemplu, acel spatiu modest in marime, bine definit si inchis, in care un anumit numar de corpuri functionale au fost instalate pe simplul principiu „aliniate de-a lungul peretelui” – se transforma intr-o secventa spatiala proiectata prin unitati spatiale conectate sau distincte. Toate aceste lucruri se petrec datorita schimbarii nevoilor utilizatorilor de bai din zilele noastre. Nu se mai vrea acea cutie functionala care, in mod ergonomic, satisface nevoile de baza in cel mai mic spatiu posibil, ci se vrea o camera cu un cadru intim in care poti desfasura diverse activitati; o camera cu zone distincte ce pot fi folosite pentru igiena, fitness, styling sau regenerare fizica si mentala.